Flyfoto av Skibotn rehabiliteringssted

Rehabilitering i Skibotn

Flere lungepasienter opplever at det er lettere å puste i den tørre lufta hos oss

Tettstedet Skibotn har et klima med lite nedbør, mye klarvær og tørr luft. Lungepasienter gir tilbakemelding om at det er lettere å puste i den tørre luften i Skibotn.

Senteret er vakkert plassert i åpen furuskog med ca. 100 m avstand til sjøen. Bygget har umiddelbar nærhet til naturen med skog, fjell, sjø og mange flotte naturstier som er godt merket.

Tilgjengelighet

Våre lokaler og nærliggende uteområder er universelt utformet. Senteret er et langt bygg med alt på en flate. Innvendig har vi lange korridorer som er godt opplyst av store vindusflater som slipper inn naturen.

Senteret bruker naturen som et terapeutisk virkemiddel i behandlingen

Rundt senteret er det godt oppmerkede stier som kan kombineres til lengre og kortere turer der det i jevne mellomrom er satt opp hvilebenker.

I 2006 ble det bygget en strandpromenade langs sjøen nedenfor vårt bygg på mer enn 1 km. Promenaden er universelt utformet med en god og bred sti i hardpakket dekke. I tilknytning til strandpromenaden befinner det seg i tillegg en universelt utformet gapahuk med grillplass og glasspaviljong. Glasspaviljong er godt egnet til bruk for de som ikke kan være der det er bålrøyk.

For utendørsbruk har vi sykler, el-sykler, sykkelhjelmer, gåstaver, ski, sparkstøtting, isbrodder m. m. For øvrig benyttes blant annet Skibotndalen, Kilpisjärvi, Signaldalen og Manndalen til trening utendørs med medbrakt niste, bålkos og sosialt samvær, som en viktig del av pasientens mestringsopplevelse.

Rommene

Senteret har 4 bofløyer med til sammen 44 rom, alle med eget bad/WC. Pasientene bor på enerom, og har mulighet til å ha besøk av pårørende.

Alle rom er utstyrt med pasientalarm. På 4 av våre rom er det evakueringsalarm spesielt tilpasset for hørselhemmede der det ved brannalarm (forvarsel) utløses lysalarm i tillegg til lyd.

I den ene bofløyen er 10 av rommene tilpasset for å kunne omformes til familierom. To av rommene har tilkobling til oksygen og 6 rom har ekstra store baderom som er spesielt tilpasset for rullestol eller andre hjelpemidler. I 21 av rommene er det plassert regulerbare senger.

Tilrettelegging for synshemmede

Senteret har ledelys i tak og og over alle nødutganger. Hele senteret er bygd på en flate og har derfor ingen trapper som kan være til hinder ved evt. svekket syn. Videre er alle korridorer og rom lyse, romslige og slipper inn godt med naturlig lys fra store vindusflater. Alle undervisningsrom har store skjermer.

Fellesarealer og fasiliteter

På to av bo fløyene er det tilknyttet eget oppholdsrom med sofagruppe, tekjøkken og tv. I byggets fellesområder finnes det en større TV stue og en peisestue. Det er fri wifi-tilgang for alle våre pasienter på senteret. Senteret har en lys og luftig spisesal med plass til ca. 100 gjester.

Svømmebasseng, gymsal og treningsrom

Vi har eget svømmebasseng på 12 x 8,5 meter som holder en temperatur som er tilpasset for rehabilitering. Senteret har egen gymsal og treningsrom som er utstyrt med et godt utvalg av styrketreningsapparater inkludert benpressapparat, og tredemøller, step-maskin, ellipsemaskin, romaskiner, ergometersykler med lavt innsteg, ribbevegger og ellers et godt utvalg av diverse treningsutstyr.

Undervisningsrom og fagavdeling

Det er god kapasitet og variert størrelse på undervisningsrommene, inkl. videokonferanseutstyr, i tillegg til en plenumssal med plass til ca. 100 personer. Alle undervisningsrom er utstyrt med mulighet for bruk av teleslynger for hørselhemmede. Utstyr for taleforsterkelse ved 1 til 1 samtaler.

Fagavdelingen omfatter 3 behandlingsrom med behandlingsbenk for fysioterapeut, testlaboratorium og 2 rehabiliteringskontorer.

Testlaboratorium

Testlaboratoriumet har utstyr som spirometri, Holter, EKG og egen tredemølle for å ta belastningstester/arbeids-EKG. Samt utstyr for 24 timers blodtrykksmåling, O2 apparat og forstøver apparat. Videre finnes det utstyr for måling av blodsukker, INR, HB og CRP. Det foreligger avtale med UNN for å sende øvrige blodprøver til videre analyse.

Teknisk utstyr og digitale løsninger

Lokalene har teknisk utstyr slik som videokonferanseutstyr, projektorer, pc’er, wi-fi.

Vi benytter digitale løsninger både for møter og pasientbehandling, internt og i grupper.

Senteret har øvelseskjøkken med lager, kjøl og frys som benyttes til undervisning av praktisk matlaging.